Palkintojen verotus puhuttaa golfseuroja

15.6.2015

Itä-Suomen alueen golfseurat pitivät kokouksen torstaina Joroisten Kartanogolfissa. Seuroja Itä-Suomen alueeseen kuuluu 24 kappaletta. Alue on laaja ulottuen Kotkasta Nurmekseen. Itäraja kulkee valtakunnan rajaa pitkin ja lännen suunnalla noudatetaan vanhoja Kuopion, Mikkelin ja Kymenläänien rajoja. Joroisissa paikalla oli 22 edustajaa neljästätoista seurasta. Suomen Golfliitosta oli paikalla toiminnan johtaja Petri Peltoniemi ja hallituksen jäsen Harri Marjala. Alueen seurat haluavat hänen jatkavan uudelle 2-vuotiskaudelle, kun hän seuraavassa vuosikokouksessa on erovuorossa.

Harri Marjalan puheenvuoro käsitteli etupäässä kilpagolfia, jonka menestyksekkäin seura alueella on Tarinagolf Siilinjärveltä. Sen menestyksen pohjalla on tehokas juniorityö ja osaavat ohjaajat. Seuran kasvatteja on jo ammattilaisina ja maajoukkueissa.

Petri Peltoniemi puhui Golfliiton strategiasta, kenttien taloudesta, jäsenkehityksestä, osakekaupasta ja Verohallinnon tarkennuksista, joilla seuroja on ohjeistettu velvollisuudesta ilmoittaa sadan euron rahallisen arvon ylittävistä palkinnoista. Aihe oli jossain määrin tuttu seuroille, mutta ei suinkaan aivan selvä. Ilmoitus pitää tehdä vuosittain Verohallinnolle ja se tulee tehdä silloin kun pienemmät palkinnot kerryttävät jollekin pelaajalle tuon rajan ylittävän arvon. Seuroissa päiviteltiin lisääntyvän byrokratian määrää ja sen tuomaa vähäistä tulosta verottajalle. Puheenvuoroissa pidettiin yleisesti tuotto suhdetta tehtävään työhön nähden hyvin epäedullisena. Koska pelaajille kertyy pikkupalkintoja useita vuoden aikana, tulee seurojen perustaa henkilörekisteri henkilötunnuksineen. Kyseltiin mitä lupia rekisterin perustamiseen tarvitaan. Toiminnanjohtaja Peltoniemi neuvoi kysymään ohjeita verottajalta., mutta kehotti toimimaan sieltä saatujen ohjeiden mukaisesti, koska laiminlyönnit saattavat aiheuttaa ikäviä seurauksia.

Seurojen jäsenmäärän lievä laskusuunta on ollut näkyvissä pari vuotta. Aihe on pysyvä keskustelun aihe golfyhteisössä niin kuin golfosakkeetkin. Jäsenmäärän lasku ei, yhtä seuraa lukuun ottamatta, Itä-Suomessa ole erityisen laajaa. Hän painotti kuitenkin sitä että kortin suorittajista tulisi pitää parempaa huolta. Kaikki kurssin käyneet eivät liity jäseneksi jolloin heidän pelaamisensakin lopahtaa.

Seuroissa on käytetty monia tapoja huomioida juuri nämä vasta-alkajat. Peltoniemen mukaan tulisikin ottaa heidät, sekä kaikki 36-54 tasoituksella pelaavat, erityisen huomion kohteeksi tarjoamalla lisäopetusta, kokeneempien palaajien pelikaveruutta muiden keinojen mukana.

Peltoniemi muistutti vielä seuroja siitä, että golfseuran jäsenmaksuun sisältyy pelaajien vakuutus. Seikka on hyvä muistaa kun esimerkiksi päästetään ulkomaalaisia pelaamaan. Heillä ei vakuutusta aina ole. Vakuutusturvan voi heillekin järjestää kertamaksulla pelikierrokselle kerrallaan.

Golf-osakkeiden kaupoissa on ilmennyt sellaisia tapauksia, joiden laillisuutta tultaneen arvioimaan oikeusasteissa. Osakkeita on myyty tai lahjoitettu, joskus jopa euron seteleihin käärittynä,tahoille, joilla ei ole aikomustakaan maksaa yhtiövastiketta. Ostajia tai lahjoituksen vastaanottajia ei tavoiteta enää koskaan. Jäljet johtavat myös ulkomaille. Ilmiö on hyvin vastenmielinen ja siitä eroon pääsemiseen etsitään keinoja.

- Kartanogolfissa osakkeiden kauppoja on tehty melko mukavasti, eikä Joroisissa ole törmätty mihinkään kummallisuuksiin. Hintataso vain on ollut vähän vaatimatonta, sanoi toimitusjohtaja Petteri Ruuskanen.

Kokouspäivä päättyi golfkisaan.
- Meillä on niin halvat palkinnot ettette joudu verolle, nauroi Golfliiton liittovaltuuston puheenjohtaja Harri Kainulainen.

« Takaisin