Golf ei ikää katso

28.8.2015

Kartanogolfin ”ikäpressa” Matti Kekki 84 v ja ei ihan nuorin Anton Hartikainen 6 v. todistavat golfin sopivan kaikenikäisille. Missä muussa liikunnassa nämä pelaajat tulevat kahden tai neljän tunnin suorituksen päätteeksi yhtä aikaa maaliin?

Golf sopii hyvin iäkkäämmillekin ihmisille, sillä se on tehokasta, sopivasti sykettä ylläpitävää liikuntaa. Se edistää lihaskuntoa ja nivelten liikkuvuutta. Mielenlaatuun se vaikuttaa positiivisella tavalla sosiaalisen kanssakäymisen ja raittiin ulkoilman kautta.
Yksi kierros kuluttaa huomaamatta yli tuhat kaloria ja sen aikana tulee käveltyä 8 – 10 kilometriä.
Pieni pallo ja iso ilo liikuttavat suomalaisia. Golfliitossa on yli 140 000 jäsentä. Seuroja on 131. Kartanogolfissa oli vuonna 2014 jäseniä 1132. Jäsenmäärä elää, mutta muutokset ovat seurassamme pieniä. Pientä kasvua on ollut viime vuosina ja tämän vuoden korttikursseilla on ollut jo yli 80 pelistä kiinnostunutta. Seurassa toivotaan, että jokainen heistä aloittaa aktiivisen pelaamisen, kun kerran ”ajokorttikin” on jo taskussa.

Matti Kekki on Kartanogolfin ikäpresidentti. Hän täytti kesällä 84 vuotta. Olemus todistaa, että ikä on vain numero. Ajanhammas näyttää hänen kohdallaan olevan pahasti ruosteessa.
- No on tässä sen verran kremppaa, että pelaan enää puolikkaita. Niitä tulee 30 – 40 kesässä, joskus tuli satakunta. Kirurgia on tarvittu selän ja jalan korjaamiseen, mutta niistä ei puhuta sen kummemmin. On sovittu joskus kierroksen alussa pelikavereidenkin kanssa, ettei vaivoista puhuta kentällä, hän naurahtaa.

Matti Kekki on ollut mukana alueen golfin alkutaipaleesta alkaen. Järvikylän Kartanon treenipaikka tuli tutuksi samoin kuin nykyisen kentän sijoilla ollut iso lato. Jäsennumero on 27. Hän on yhtiön osakas. Green cardin hän suoritti heti kun se oli Joroisissa mahdollista.

- Golf alkoi kiinnostaa, koska olen pelannut jääpalloa ja tennistä, siis maila ja pallo ovat olleet mukana pikkupojasta asti. Nuoruudessani pelattiin jääpalloa, niin tekivät kaikki varkautelaiset pojat siihen aikaan. A-junioreissa voitettiin ihan liiton mestaruus. Oma eläköityminen ja golfin tulo sattuivat suunnilleen samoihin aikoihin, joten siitä se alkoi. Sitä on kestänyt 25 vuotta. Pelistä olen tykännyt ja sen mukana olen saanut paljon uusia ystäviä. Kilpaillut en juuri ole. Huomasin jo hyvin varhain, etteivät taitoni lupaa menestystä kilpailuissa. Tasoitukseni oli pienimmillään siellä 18 vaiheilla. Nykyään se on 22:n vaiheilla. Golfin voi ottaa harrastuksena edellä kerrotuista syistä, Matti Kekki tuumii.

Matti Kekin pelaaminen jatkuu niin kauan kuin keho antaa pelata. Mukavat tunnelmat ja suuri joukko hyviä kavereita houkuttaa.

- Yhtään sellaista pelikaveria, jonka kanssa en haluaisi enää koskaan pelata, ei ole kierrokselle sattunut, sanoo seuran ”nestori”.

PIENI PALLO, ISO ILO

Suomalaiset liikkuvat aktiivisesti. Keskimäärin suomalaiset kävelevät golfpallon perässä noin 20 kierrosta vuodessa. Luku on keskimääräinen arvio. Seurassammekin on pelaajia, joille tuo määrä kertyy jo parissa viikossa. Parinkymmenen kierroksen kulkeminen tarkoittaa yli 160 kilometriä. Jo keskiarvolla mitaten se tarkoittaa sitä, että suomalaiset golfarit kävelevät vuodessa yhteensä 23 miljoonaa kilometriä. Sillä määrällä tulisi maapallokin kierrettyä 575 kertaa. Kaloreita kuluu rasvaksi muutettuna noin 600 000 kiloa.

Hyvää liikuntaa, joka sopii kaikenikäisille.
« Takaisin