Pelikausi lähestyy hyvää vauhtia - Ensi viikolla harjataan jo väyliä

5.4.2016

Talvi kohteli Kartanogolfin kenttää hyvin, vaikka kenttämestarin mielessä kierteli talvella kauhukuvia moneen kertaan. Kovat pakkaset ja suojakelit vuorottelivat ja niiden yhteisvaikutus aiheuttaa monesti mm. jääpoltetta, joka tappaa nurmen. Myös kasvitaudeille voi syntyä otolliset olot. Molemmilta on säästytty. Vauriot on nähtävillä nyt, kun väylät on hiekotusten avulla saatu lumen alta esiin. Greeneillä ei ole homevaurioita ja väylien tilanne tarkentuu, mutta pieniä tuhoja on odotettavissa. Marko Puumalainen oli helpottunut, kun häntä jututettiin 4.4.

- En löytänyt kuin pari pientä länttiä jään tukahduttamaa nurmea väyliltä. Kaikki greenit ovat nyt olleet jo jonkun aikaa harsotettuna ja ne ovat talvehtineet erittäin hyvin. Harson alla ne keräävät aurinkoa ja alkavat kasvun niin, että ansimmäiset leikkaukset tehdään ehkä viikon aikana, hän lupaa. Pinta on sulaa noin kymmenen senttiä, sen alla on parikymmentä senttiä routaa, joka hupenee hyvää vauhtia, jos aurinko paistaa ja sataa vettä.

Pelikausi alkaa hyvissä merkeissä. Hoitoon tarvittavat koneet on huollettu perusteellisesti. Terät on teroitettu, nipat rasvattu ja vakituinen hoitohenkilöstö täydentyy viikolla 14.

Uusia koneita on tullut yksi, kun yhtiö hankki uuden kylvökoneen, jolla kylvetään greeninurmen siemeniä. Koneessa on kaksi piikkitelaa. Etummainen rei'ittää nurmea ja sitä seuraa kylvölaite, josta siemenet valuvat reikiin. Takana rullaa toinen piikkitela, joka painaa pinnalle jääneitä siemeniä multaan. Niiden perässä laahaa vielä harja, joka varistaa pinnalle jääneet siemenet pinnan alle.

Muu kalusto on riittävää ja muutoinkin ajan tasalla laadun ja määrän suhteen. Niiden huolto ja erityisesti terähuolto vaatii paljon työtä ja hyvää ammattitaitoa.

- Omien koneiden terien lisäksi teroitamme ja huollamme ulkopuolisten leikkureiden teriä. Emme kotikoneiden, vaan ammattilaiskoneiden teriä. Niitä tulee meille jalkapallokentiltä ja golfkentiltä jopa Kaakkois-Suomesta asti. Yhdessä koneessahan on useita leikkuuterästöjä ,ja jotta jälki olisi hyvää, pitää niiden olla teräviä ja oikein säädettyjä. Meille on vuosien varrella kertynyt ammattitaitoa, jota voimme tarjota muidenkin käyttöön, sanoo kenttämestari.

Huoltoa ovat tarvinneet myös kärryt. Kaikki yli sata kärryä on käyty läpi ja uusittu laakerit. Niitä kelpaa ruveta vetelemään kenties parin viikon sisällä, arvelee Marko.

Viime syksynä huuhdeltiin salaojajärjestelmä. Osa niistä oli jo aivan tukossa. Huuhtelu onnistui hyvin ja nyt järjestelmän pitäisi toimia moiteettomasti. Myös sadetusjärjestelmän ohjaus, joka tapahtuu tietokoneella, päivitettiin. Kenttämestari voi ohjata sadetusta kotikoneeltaan, toimistonsa tietokoneelta tai mukana kulkevalta ”tabletilta”.

Korjattavia kohtia kentällä on koko ajan. Niiden osalta päätökset tehdään kevään aikana. Kentän läpi kulkevaan kanavaan tullaan tekemään ne pohjapadot, jotka eivät ehtineet työn alle viime syksynä. Lupakäsittely vei aikaa ja sitten tuli jo viitasammakon talvilevolle vaipumisen aika. Nyt ovat luvat kunnossa ja ne voidaan rakentaa. Pelaamiseen rakentaminen vaikuttaa tuskin ollenkaan.

Range on jo auki ja vaikka sielläkin on vielä hieman lunta, on palloautomaatti käytössä. Pallojen kerääminen koneella ei ihan vielä onnistu, mutta tilanne siltä osin korjaantuu lähipäivinä. Keräämättäkin pallot kuitenkin riittänevät innokkaimpien harjoituksiin.

Kuva ja teksti I.K.

« Takaisin