MOT-ohjelman golfosakejuttu -Kartanogolfin näkökulmasta

6.10.2016

Otsikossa mainittu ohjelma käsitteli viikko-osakkeiden ja golfosakkeiden omistamisen ongelmia. Jälkimarkkinat ovat heikot. Siitä seuraa, että käyttämättömät osakkeet jäävät käsiin sellaisille tahoille, jotka eivät niitä tarvitse. He joutuvat kuitenkin maksamaan vastikkeet. Golfosakkeiden kohdalla on menty jopa laittomuuksiin antamalla osakekirja ja nippu rahaa taholle, jolla ei ole aikomustakaan hoitaa osakkaan velvollisuuksia.

Ohjelmassa esimerkkeinä mainittujen yhtiöiden ongelmat lienee yleisiä, mutta JKG Oy ei kuulu siihen joukkoon. Yhtiön osakkeilla tehdään kauppoja 5-10 kappaletta vuosittain, tosin hintataso on melko alhainen. Osakkeiden pelioikeuksia vuokrataan helposti. Vuokraus tulee kysymykseen, kun osakas ei voi jostain syystä pelata omalla kentällään. Lisäksi osake ei jää kenenkään perikunnan kiviriipaksi, sillä JKG Oy:n sisaryhtiö Golf Manor Oy lunastaa kuolinpesiin jääneet osakkeet. Yhtiö on jopa aktiivinen ottamalla yhteyttä vainajan omaisiin.

Joroisten Kartano-Golf Oy:llä on neljä osakesarjaa. A-osake sisältää 3 pelioikeutta. Niitä on 61 kpl. B-osake on tarkoitettu perheille. Sillä saa kaksi pelioikeutta ja lisäksi lapsille ilmaisen pelioikeuden. Niitä on käytössä 42 kappaletta. C-osake, joita on 250 kappaletta oikeuttaa yhteen pelioikeuteen. D-sarjan osakkeet (777) ovat passiivisia ennen ensimmäistä hoitovastikkeen maksua.  Pelioikeuksia on yhteensä 1 294, joista aktiivisia 687 kappaletta.

Pelioikeuden lisäksi omistajille myönnetään muitakin etuja. Niitä voi hyödyntää omalla kentällä, sen ravintolassa ja proshopissa. Kaksitoista lähialueen kenttää myöntää osakkaille alennusta päiväpelimaksuista. Luettelo osakaseduista löytyy seuran sivuilta.

Seuramme puheenjohtaja ja Golfliiton liittovaltuuston puheenjohtajana Harri Kainulainen omaa laajan näkemyksen kenttäyhtiöiden tilanteeseen. Televisio-ohjelman yleistys leimasi koko alan samaan ”roskaosakeluokkaan”. Oliko yleistys totta kaikkien kohdalla?

- Tiedossa ei ole tapauksia, että JKG Oy:n osakkeita olisi myyty joppareille. Osakkeemme eivät jää perikuntien ikuiseksi riipaksi koska tytäryhtiömme ostaa osakkeitamme, jos pesä haluaa myydä. Jotkut yhtiöt ottavat vastaan osakkeitaan lahjoituksina. Mielestäni voisimme harkita sitäkin.

Tavoitteemme on pitää osakkeemme hinta kilpailukykyisenä mm. panostamalla hyvään palveluun, hyvään kentän kuntoon, kohtuulliseen vastikehintaan sekä kentän ja ympäristön kehittämiseen ja monipuolistamiseen. Esimerkkeinä minigolf, frisbeegolf, kuntayhteistyö, tontit ja karavaanarialue yms. Lisäksi tarkoitus on saada meille hyvätasoisia kilpailuja, esimerkiksi yksi SM-tasoinen per vuosi. Niillä saadaan lisää tunnettuutta ja tuo vaihtelua meille itsellekin, perustelee Harri Kainulainen ja viilaa MOT-ohjelman jutusta terävimmän kärjen.

JKG Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jorma Peiponen on samoilla linjoilla Harrin kanssa.

- Harri puhuu hyviä asioita. Minä painottaisin lisäksi omistamisen pehmeitä etuja. Tarkoitan lähinnä lajin sosiaalisuutta eli hyvän seuran löytämistä lajin sisältä sekä terveydellisiä vaikutuksia ennen kaikkea ikäihmisille pitkän, matalakestoisen lenkkeilyn ansiosta ”jalkajalonkkaystävällisellä” alustalla.

Osakkeitten kauppoja tehdään harvakseltaan. Myyjä ja ostaja löytävät toisensa pääasiassa yhtiön toimitusjohtaja Petteri Ruuskasen avustuksella. Osakkeista ei odoteta osinkoa, arvonnousua tai muuta taloudellista hyötyä. Yhtiövastikkeella saadaan ne muut hyödyt, joita edellä on käsitelty.

- Meillä pidetään kynsin hampain kiinni edullisesta yhtiövastikkeesta. Sen hinta oli vuonna 1990 euroiksi muutettuna 480,- , nyt  520,- €. Osa osakkaista maksaa klubitalon rakentamisesta tullutta pääomavastiketta noin 40 euroa sen lisäksi. Sitä velkaa on jäljellä juuri tehdyn laskutuksen jälkeen vähän yli sata euroa osaketta kohti. Iso osa osakkaista maksoi velkaosuuden kokonaisuudessaan jo aikaisemmin. Hinta/laatu on yhtiön johdon mielestä erittäin hyvä. Mielipidemittauksessa viime kaudelta se oli maan paras. Jokainen voi itse laskea kuinka paljon kierros maksaa kun jakaa vastikkeen hinnan pelatuilla kierroksilla.
Osakkaiden kannattaa katsoa omistustaan siltäkin kannalta, että kentän kiinteistöjen lisäksi, omistaa myös ravintolan. Voi sanoa vierailleen, että eipä ruvetakaan grillaamaan tässä pihalla, vaan vien teidät omaan ravintolaan valmiiseen pöytään, Petteri naurahtaa.

Vuoden 2015 liikevaihto oli 803 463,97 euroa. Palkkoja maksettiin 256 tuhatta euroa. Kenttäyhtiö on merkittävä työllistäjä, vaikka suurin osa työpaikoista onkin kausityöpaikkoja. Yhtiöllä on lainoja 281 tuhatta, joista 40 tuhatta Kartanogolf ry:lle. Summaan sisältyy 46 tuhatta euroa sitä lainaa, jota osa omistajista maksaa pääomavastikkeena niin se on kuitattu neljän vuoden kuluttua. Yhtiön omistuksessa on puolet maapohjasta, rakennukset, koneita ja laitteita. Omat pääomat taseessa ovat yhteensä 1,3 miljoonaa euroa.

Joroisten kunta omistaa 7 % osakkeista ja se on suurin yksittäinen osakkeen omistaja. Näistä osakkeista kolmesta kunta maksaa vastikkeet ja loput ovat passiivisia D-osakkeita. Kunnassa nähdään kentän suuri merkitys liikuntapaikkana, joka hoitaa itse itsensä. Kentällä on iso merkitys Joroisten ja koko alueen matkailulle.

- Olisi mielenkiintoista joskus arvioittaa se, kuinka paljon tämän kokonaisuuden, siis kenttä, rakennukset, koneet, rakentaminen nyt maksaisi. Joskus olen miettinyt riittäisikö viisi miljoonaa, kenties ei. Jos sillä arvolla laskettaisiin osakkeen arvo, oltaisiin suuruusluokassa 4 000 euroa. Tällainen aprikointi on sikäli turhaa, ettei tällaista voisi rakentaa, koska se ei ole nykypäivänä realismia. Ehkä jonnekin kehä kolmosen läheisyyteen, mutta tuskin muualle Suomeen. Tämä ajatusleikki vain sillä, että vaikka markkinat ovat hinnoitelleet osakkeen hinnan sinne minne ovat, on osakkeen ”oikea” arvo ihan muuta, sanoi toimitusjohtaja.

Viimeisin osakekauppa tehtiin syyskuun viimeisellä viikolla. Katja Palviainen on uusin osakas. Hän aloitti pelaamisen 2013.

- Kävin Alpon kurssin silloin. Ystävät olivat pelanneet jo useita vuosia. Olin Thaimaan matkalla 2012 ja siellä pääsin ystävien mukana upeille kentille katsomaan heidän pelaamistaan. Sen jälkeen oli pakko päästä kokeilemaan. Siitä se alkoi. Osakkeesta kiinnostuin koska tämä on helpoin ja edullisin tapa päästä pelaamaan, kun ottaa kaikki etuisuudet huomioon. Olin tätä vaihtoehtoa ajatellut jo aikaisemmin ja nyt se tuli ajankohtaiseksi. Olen tyytyväinen kauppaan ja se kannustaa myös pelaamaan, sanoi yhtiön uusin osakas.

Kaikilla osakkeen omistaminen ei suju ilman hankaluuksia. Riitta Seppäläisellä ongelmat aiheutuvat siitä, että elämäntilanne on hankkimisen jälkeen muuttunut. Aviomies ei voi terveydentilansa vuoksi enää pelata. Aikoinaan he ostivat yhtiöllensä A-osakkeen, jolla saa kolme pelioikeutta. Nyt pelaajia on vain yksi. Riitta kertoo saaneensa yhden pelioikeuden vuokrattua ja toisen oikeuden hän on ottanut pelilippuina.
Hän itse pelaa uutterasti, mutta jokavuotinen ”häslinki” kahden ylimääräisen pelioikeuden kanssa kiusaa.
- Olen vähän hukassa kun osake on yrityksen omistuksessa. Toiminta on lakannut mutta virallisesti yhtiötä ei ole lopetettu. Olisi kai parasta jo saisimme tehtyä kaupat sellaisen yrityksen kanssa, jolla olisi pelaavaa henkilökuntaa, joka voisi hyödyntää pelioikeudet, hän tuskailee.

Loppuyhteenvetona voidaan todeta, ettei Kartanogolfin osakkeen omistaminen ole sellainen riskisijoitus kuin mitä otsikossa mainitussa ohjelmassa annettiin ymmärtää. Yhtiön talous on hyvässä kunnossa, osakkeella käydään kauppaa vaikkakin alhaisella hinnalla. Myyjät katsovat, että he ovat saaneet ”tuoton” osakkeelleen aineettomina etuina, pelaamalla edullisesti mukavassa porukassa hyvin hoidetulla kentällä. Kenttäyhtiö on historiansa aikana käynyt lähellä konkurssia. Ne myrskyt on kestetty. Yhtiö on nyt selvillä vesillä. Isoja investointeja ei ole näkyvillä ja kentän kehittäminen jatkuu suunnitellusti ja resurssit huomioiden. M.O.T.

Juttu ja kuva: Ilpo K.« Takaisin