Ciao - kummisetien saarelta

17.2.2017

Sicilia insula est – Sisilia on saari. Näin luki aikoinaan jossakin koulukirjassa. Saari on kaksi kertaa Ahvenanmaan kokoinen ja väkeä täällä on viitisen miljoonaa. Olemme vuokranneet maaseudulta, läheltä Välimerta helmikuuksi modernin talon, jonka terassilta näkyy silmäkantamattomiin viini- ja oliivitarhoja. Lammaslaumat käyvät päivittäin aterioimassa lähiniityillä paimenen ja koirien opastuksella. Liikenne on tyypilliseen italialaiseen tyyliin vauhdikasta ja yllätyksiä täynnä – ajetaan kovaa stradoilla ja aivan toisessa kiinni, ei näytetä juurikaan vinkkaria kaistanvaihdossa, ei kaupungeissakaan, joissa myös skooterit suhaavat vauhdilla auton molemmin puolin. Yllättävän vähän täällä kuitenkin näkee kolareita.

Ruoka ja viini ovat kohtuuhintaisia ja kelitkin ovat olleet varsin suosiolliset. Kevät on jo pitkällä, joten viini- ja oliivitarhoissa kevättyöt ovat käynnistyneet. Mitä kummisetiin tulee, niin eiköhän saarella sekin systeemi edelleen pyöri jossakin muodossa. Maan talous on huonossa hapessa ja työttömyyttä sekä korruptiota on paljon. Veronmaksua Italiassa pidetään kansan ryöstönä ja veronkierto on taidetta. Valtiolta jäi viime vuonna saamatta veroja miljardikaupalla. Yhteisellä EU-kaukalolla nämä kyllä osaavat käydä, sillä moniin hankkeisiin on saatu Brysselistä EU-rahaa. Elämänasenne täkäläisillä näyttää olevan aika huoleton eikä turhia hötkyillä. Asenne on enemmänkin aspetta, aspetta – odotellaan, odotellaan. Ihmiset ovat iloisia ja ystävällisiä.

Golfin osalta saari oli 1990-luvulle asti aivan takapajula. Tällä hetkellä täällä on seitsemän golfkenttää, joista kahdella olemme pelanneet. Toinen niistä, Verdura Golf Resort, sijaitsee 45 km:n päässä talostamme  Sciacca-nimisen kaupungin lähellä meren rannalla Verdurajoen suistossa. Kentällä on kaksi 18-reikäistä sekä par-3 kentät ja tyylikkäät klubirakennukset. Kentän on suunnitellut amerikkalainen Kyle Phillips. Resort busineksessa on mukana maailmanlaajuinen The Rocco Forte Collection, johon kuuluu 12 keskitetysti johdettu 5 tähden hotellia. Puitteet ovat siis viimeisen päälle ja sekin kertoo jotakin, että kentällä pelataan jo toistamiseen toukokuussa Eurooppa tourin kisa.

Olemme pelanneet par-3 kentän ja Westin, jonka pituus on keltaisilta 5754 m ja punaisilta 5120 m. Hiukan lyhyempi East jää ensi viikolle. Nyt ei vielä ole sesonki, joten green fee on ”hiukan halvempi” eli 100 €, mutta saimme tutustumistarjouksena kaksi yhden hinnalla kerran molemmille kentille, tosin kärryvuokra on kympin.  Normaali green fee on 130 €. Caddie masterin ja muukin palvelu on maan tavan mukaan ystävällistä ja kohteliasta.

Villa Airoldi Golf Club sijaitsee upean Monte Pellegrinon vuoren alla aivan Palermon keskustassa urheilupuistossa, josta löytyvät Hippos, Serie A:ssa pelaavan US Città di Palermon kotistadion, iso uimala ja muita liikuntapaikkoja. Matkaa sinne on runsaat 100 kilometriä talostamme – pääosin moottoritietä. Kentän omistaa Felice Trupiano –niminen vanhempi ystävällinen herra, jonka kanssa olen oheisessa kuvassa. Hän osti vajaan 150 000 m2:n kenttäalueen 10 vuotta sitten.

Alueella oli kolme väylää ja Felice rakensi kuusi lisää eli kentällä on 9-reikää ja normaalit harjoitusalueet. Alueella on vanhaa puistohistoriaa 1800-luvulta, mm. betonisia pyöreitä uima-altaita ja penkkejä, joiden lomaan väylät on tehty. Kentän kunto ei ole ykkösluokkaa. Jäseniä klubilla on vain 2500 ottaen huomioon, että kenttä on ainoa lähes 800 000 asukkaan Palermossa. Vuosijäsenmaksu on 2500 €. Eikä meidän pelin aikana ollut mitään tungosta, muutama vanhempi herra kiersi aamupäivällä ysin. Olimme ainoat pelaajat iltapäiväauringossa, kun kiersimme kentän kahteen kertaan. Greenfee oli  tarjouksessa 50 €.

Toivotan hyvää kevään odotusta kartanogolfareille ja toivotaan kevään etenevän suosiollisesti, niin päästään ”omille viheriöille” hyvissä ajoin – saluti.

Harri Kainulainen« Takaisin