Harvinainen mustakurkku-uikku pesii golfkentällä

31.5.2017

Alustavaa tietoa vuoden 2017 pönttö- ja vähän muidenkin lintujen pesinnöistä Joroisten Kartanogolfin kenttäalueella

Tarjolla oleva pönttömäärä on suurin piirtein samalla tasolla kuin viime vuonna: 5 pönttöä on ajateltu pöllöille, 12 pönttöä telkille, 14 pönttöä kottaraisille ja 94 pönttöä muille pikkulinnuille.
Myöhäinen kevät näkyy selvästi pesinnöissä. Kirjosiepot ovat vasta aloittaneet muninnan ja osa linnuista on vielä soidinmenojen huumassa pönttöjen luona. Kolmena edellisenä vuonna haudonta oli jo selvästi käynnissä vastaavaan aikaan. Tiaisilla on haudonta menossa, kun tähän aikaan yleensä valtaosa jo syöttää pieniä poikasia. Näin ollen lopullinen pönttöjen käyttöaste ei ole vielä tiedossa. Tässä vaiheessa tasan puolet tiais-/kirjosieppo –pöntöistä on saanut vähintään ensimmäisen munan eli 47 pönttöä on varmasti asuttuja. Erityisenä piirteenä tänä vuonna on sinitiaisten suuri suhteellinen määrä. Aiempina vuosina talitiaiset ovat olleet yleisempiä, mutta tänä vuonna sinitiaiset ovat selvänä enemmistönä tiaisjoukossa.
Kottaraispesintöjen määrä on kasvanut yhdellä viime ja toissa vuoden lukemista eli 6 pönttöä on asuttuna. Kottaraiset ovat lähes normaalivaiheessa ja kenttämme ennätysmäärä eli 29 poikasta sekä yksi emo saivat tänä aamuna renkaan jalkaansa.
Telkät ovat normaalia myöhemmässä. Yhtään pesuetta ei vielä näy kentän vesissä. Seitsemässä pöntössä emot hautovat eli kohtalaisen mukava määrä poikasia on kuitenkin tänäkin vuonna odotettavissa. Pöllöjen osalta vieläkin odotamme sitä ensimmäistä pesijää.

Vuoden 2017 kunkku on kentällämme pesivä, kuvassa hautova mustakurkku-uikku, joka on rakentanut kelluvan pesänsä vesiesteen rantakaislikkoon. Haudottavana on neljä munaa. Tässä on pelituloksen lisäksi toinen hyvä syy pysyä pois vesiesteestä. Toivottavasti juhannuksen tienoilla näemme vesiesteessä pieniä uikun alkuja.


Kuva: Seppo Utriainen
Teksti: Arto Linnas
« Takaisin