Kiintoisa kohde kentän kainalossa

20.7.2017

Golfkentän kupeessa oleva Karhulahden Kotiseutumuseo on kiintoisa kohde, johon pelaajienkin kannattaisi käydä tutustumassa. Museolla on opas ja se on avoinna elokuun puoleen väliin arkisin kello 11 – 17 ja viikonloppuisin klo 11 – 15. Tämän kesän siellä on myös valokuvanäyttely, joka esittelee Joroisten Musiikkipäivien 40-vuotishistoriaa. Kannattaa siis varata pelireissuun sopiva annos lisäaikaa ja käydä katsomassa.

Kotiseutumuseo muodostuu Karhulahden tilan talouskeskuksesta, jota hallitsee osittain kaksikerroksinen päärakennus. Se on alun perin rakennettu 1829. Korotusosa on vuodelta 1920. Pihapiirissä on lukuisa joukko muitakin rakennuksia, kuten aittoja, navetta, talli, savusauna, paja ym. maatilan tarpeisiin aikoinaan rakennettuja tiloja. Pihapiiri on säilynyt melko täydellisenä, edustaen päärakennuksensa osalta, aikansa tyypillistä savolaista kartanomuotoa.

Karhulahden tilan historia voidaan jäljittää 1500-luvulle saakka, kerrotaan museon esitteessä. Sen kauempaa ei tilojen ja talojen omistajista ei olekaan saatavilla tietoja Joroisissa. Karhulahden tilan osalta on tiedossa, että se, Karhupelloksi kutsuttuna, kuului Patakangas-nimiseen emätilaan. Tuon tilan rakennukset sijaitsivat Katisenlahden Siitinselän rannalla. Tilalla oli kokoa 1500 – 2000 hehtaaria. Patakangas jaettiin viiteen osaan, joista 495 hehtaarin suuruisen Karhulahden sai omistukseensa Mauno Pekanpoika Tanninen. Hänen jälkeensä tilalla oli lukuisa määrä eri omistajia 1600 – 1700-luvuilla.

Joroisten ensimmäinen postikonttori perustettiin 1802 Karhulahden kammariin. Lähimmät postit sijaitsivat tuolloin Mikkelissä ja Kuopiossa. Neljä vuotta myöhemmin konttori sai toimitilan muualta.

Joroisten kunnalle tila siirtyi 1978 ja siitä tehtiin kotiseutumuseo kunnan 350-vuotisjuhlan kunniaksi.

Rakennuksia on vuosien mittaan kohenneltu mm. kattojen osalta. Tuvan alkuperäinen kivistä muurattu uuni on muurattu tilistä 1921, muuten tupa on alkuperäisessä kunnossa. Talossa asuttiin aina vuoteen 1977, jonka vuoksi alkuperäiset tapetit ja värit ovat olleet monen kerroksen alla. Kerroksia on kuitenkin poistettu niin, että alta löytyneet sanomalehdille maalatut tapetit ovat osittain näkyvillä.

Opastusta ja ympäristöä hoitaa Joroisten 4H-yhdistys.

Kaikissa alueen yhdeksässä rakennuksessa on niihin kuuluvaa esineistöä runsaasti. Kierrokseen kannattaa varata aikaa enemmän kuin kymppitiiltä slaissin karkuuttaman, tilan puutarhaan kadonneen pallon etsintään.

Museoon on ilmainen pääsy.

Kuva ja teksti I.K. Ja museoesite

« Takaisin