Kenttää valmistellaan jo tulevaan talveen

11.9.2017

Kentän ilmastointi on syksyn työtä

Nyt kun kenttä on saatu viime talven tuhojen jäljiltä hyvään kuntoon, onkin kentänhoidossa alettava valmistella sitä jo seuraavaa talvea varten. Viime talvi oli oloiltaan ikävä. Lumikerros oli liian ohut, että se olisi siepannut vesisateet kerroksiinsa. Vesi meni läpi ja jäätyi maan pintaan. Jää tukahdutti nurmen ja vaurioiden toipuminen on kestänyt melkein koko kesän. Pari kentän viheriötä ja molemmat harjoitusviheriöt tuhoutuvat lähes kokonaan ja muillakin oli vaurioita enempi ja vähempi. Vain 11 ja 13 selvisi lähes ilman vaurioita, kun niitä suojasi, jostain syystä kymmenen senttiä muita paksumpi lumikerros, sanoo kenttämestari MARKO PUUMALAINEN, joka kertoili kentänhoidon valmistaututumisesta talveen.
Nurmien kaksi pahinta tuhoajaa ovat jääpolte ja home. Jääpolte syntyy kun nurmi ei läpäise sen päälle tullutta vettä, joka jäätyy ja tukahduttaa nurmen palelluttamalla sekä aiheuttamalla hapenpuutteen. Paksu lumikerros auttaa estämällä jääpeitteen muodostumista nurmelle. Ilmastointi ja hiekotus lisää nurmen kykyä läpäistä vettä. Kentällä ilmastointityöt ovat jo alkaneet.

Lumihome on sienitauti, jota voidaan torjua kemiallisesti. Kartanogolfissa käytetään Medallion TL – nimistä valmistetta. Se on pitkävaikutteinen aine, jota levitetään veteen sekoitettuna 3 litraa hehtaarille. Käsittely voidaan tehdä neljä kertaa vuodessa. Se tehoaa pariin muuhunkin sienitautiin lumihomeen lisäksi. Käsittely antaa lisäksi ennaltaehkäisevän suojan tauteja vastaan. Greenien ruiskutusten jälkeen otetaan käyttöön talviviheriöt.

- Kenttä pyritään pitämään viheriöiden, teeboksien ja väylien osalta homeettomana lumien tuloon asti. Syksyllä tulleet homevauriot löytyvät takuulla lumen alta myös keväällä, sanoo kenttämestari.

Ilmastointi tehdään tapittamalla, holkittamalla ja pystyleikkurilla. Jutun kuvassa oleva kone tekee pystysuuntaisia reikiä traktorin vetämänä vähän yli kahden metrin leveydeltä. Yhden väylän ajaminen on tuntien työ, sillä konetta ei voi ajaa kovin suurella nopeudella. Kaikkien väylien tapitus vie pari viikkoa.
Syyskuun jälkimmäisellä puoliskolla on tarkoitus, mikäli kenttätoimikunta antaa luvan, holkittaa ja hiekoittaa greenit. Hiekoitus on tarpeen holkituksen jälkeen parantamaan vedenläpäisykykyä. Holkitus ja hiekoitus ei estä greenien käyttöä. Teeboksit holkitetaan ja hiekotetaan niin ikään.

Marko Puumalaisen toiveena on, että talveen valmistautumisen vaatimat työt ehdittäisiin kokonaisuudessa tekemään ennen kuin 17. väylän poikki olevan ”mätäojan” remontti alkaa ja henkilökunnan työsopimukset päättyvät.

Työlista ei pääty edellä kerrottuun. Lisäksi asennetaan 6-viheriön taakse uusi salaojaputki, vesiesteiden kiveykset siivotaan rikkakasveista ja kastelujärjestelmä tyhjennetään viikolla 41 tai 42.

I.K ja M.P.

« Takaisin