Kartanogolfin historiankirja julkaistaan kesällä

22.3.2018

Kartanogolfin täyttäessä 30 vuotta tänä vuonna, on päätetty laatia kuluneista vuosista historiikki, joka julkaistaan kirjana ensi kesänä. Suuntaviivat kirjan sisällöksi loi toimikunta, johon seuran hallitus valitsi Saara Kiviluodon, Harri Kainulaisen, Aimo Semin, Ilpo Keinäsen ja Petteri Ruuskasen. Toimikunta katsoi golfyhteisön kolme vuosikymmentä koostuvan jaksoista, jotka kuvastavat kuluneita vuosia. Ensin oli ajanjakso, jolloin toiminta alkoi, siis yhtiön ja seuran perustaminen, kentän rakentaminen ja rahoituksen hankkiminen. Toisen jakson muodostavat vaikeat vuodet, jolloin on tarvittu paljon uutteruutta, uskoa ja lisää rahaa. Kolmas vaihe onkin sitten  nykypäivää, jolloin yhtiö sekä seura toimivat vakaasti ja taloudellisesti hyvällä pohjalla.

Koviin kansiin laadittavan kirjan tekstin kirjoittaa toimittaja Anna-Mari Tyyrilä Heinävedeltä. Hänellä on kokemusta toimittajan työstä pitkältä ajalta ja suurin urakka kirjan muotoon toimitetusta tehtävästä on 640-sivuinen Heinäveden Sotaveteraanimatrikkeli. Hän on haastatellut jo avainhenkilöt. Anna-Mari taltioi vuosikokouksen yhteydessä pidetyn muistelukeskustelun, joka antoi runsaasti muistitietoa kirjaa varten. Hänellä on käytössään yhtiön ja seuran arkisto koko 30 vuoden ajalta sekä melko mittava lehtijuttujen kokoelma.

Arkisto on selvitetty ja järjestetty Arkistolaitoksen arkistokaavan mukaiseen järjestykseen. Se on vaatinut melkoisen työn, sillä mappeja on ajan myötä varastoitu konehallin työhuoneeseen ja vanhan klubirakennuksen useaan huoneeseen. Siivouksessa lähti kymmeniä jätesäkillisiä turhaa aineistoa polttoon. Arkistolle tehtiin oma huone vanhan klubin saunan löylyhuoneesta, johon kasattiin hyllyt ja johon nyt sopivat kahden yhtiön ja seuran kansiot ja arkistokotelot.

Historian kirja tulee tekstien lisäksi sisältämään runsaasti kuvia vuosien varrelta.  Ensimmäiset paperikuvat on jo skannattu. Kuvien käsittelyn ja kirjan taiton tekijäksi on palkattu Pekka Utriainen.
Hän on alan ammattilainen ja Heinävedeltä niinikään. Paperikuvat valittiin jo jokin aika sitten. Niiden varasto on murto-osa digitaalisten kuvien määrästä, joita on tuhansia. Petteri käy niitä alustavasti läpi. Niistä sitten karsitaan kirjaan tulevat. Kuvatekstien tekeminen ja on työlästä  ainakin paperikuvien osalta. Tarvitaan melkoista ”salapoliisityötä” ja Ami Semi, jotta voidaan selvittää: Kuka/ketkä, missä ja milloin.

Työ siis edistyy ja ennen juhlaa se valmistuu. Hallituksilla on vielä mietinnässä kirjan markkinointi. Painoksen suuruudeksi ollaan kaavailemassa 1 000 kpl. Mietinnässä on vielä hinta ja se jaetaanko sitä esimerkiksi osakkaille lahjana.

Kuva ja juttu Ilpo K. Kuvassa Anna-Mari Tyyrilä ja Petteri

« Takaisin