Joroisten golfkentän "linnunpönttöprojektin” yhteenveto 2018

28.11.2018

Joko syksyiseen tapaan tarkastimme, puhdistimme ja korjailimme golfkentän 137 linnunpönttöä. Oheisena on esitetty yhteenveto kesän ja tarkastuskierroksen havainnoista.
 
1. Pöllönpöntöt ja telkänuutut 
Tarjolla oli 5 pöllönpönttöä, joita pöllöt eivät vieläkään ole hyväksyneet pesäpaikakseen. Kahteen pöllönpönttöön oli kuitenkin asettunut pesimään telkkä. Telkillä oli muutoinkin hyvä pesimisvuosi, koska 12:ssa varsinaisessa telkänpöntössä oli yhteensä 8 pesintää. Pesintätulos telkillä oli hyvä, koska kymmenestä pesinnästä vain yksi näytti tuhoutuneen ennen aikojaan. 
Syksyn mittaan kentällä on kuitenkin asustellut vähintään yksi pöllö, koska varpuspöllö oli tehnyt yhdestä tikan väljentämästä pöntöstä ruokavaraston, jonne oli sullottu puolen tusinaa metsämyyrää ja yksi sinitiainen.
 
2. Kottaraispöntöt 
Neljässätoista kottaraispöntössä oli tänä vuonna neljä pesintää, jotka kaikki myös onnistuivat ja 20 poikasta sai renkaan jalkaansa. 

3. Pikkulintupöntöt 
Pikkulintupönttöjä oli tarjolla 106 kpl, joista 71 oli kesällä asuttuja eli käyttöaste oli 67 % ollen samaa luokkaa kuin aiempinakin vuosina.


71:stä pesinnästä 42 oli tiaisia, suurin piirtein tasan tali- ja sinitiasten kesken. Kirjosieppoja löytyi 28:sta pesästä ja vielä uutena tulokkaana yksi pikkuvarpunen. Pesintöjen tuloskin oli edelleen selvästi valtakunnallista keskiarvoa parempi, koska vain neljä pesintää todettiin tuhoutuneen. 

Renkaisiin pääsi kesän aikana 136 kirjosieppoa ja 10 sinitiaista. Näiden lisäksi yhdestä kirjosieppoemosta tuli kontrolli eli kyseinen naarasemo oli pesinyt kentällämme ja saanut renkaan jalkaansa jo kesällä 2017, ei kuitenkaan samassa pöntössä, mutta lähellä kuitenkin.

4. Muuta 
Golf-kenttämme suosikki mustakurkku-uikku pesi viime vuoden tapaan onnistuneesti kakkos- ja nelosväylän välisessä vesiestelammessa ja kiitos myös pelaajille, jotka ovat antaneet riittävän pesimisrauhan linnuille. 
  
Tarkastuskierroksen aikana huomasimme kentällämme myös uuden lintulajin. Koskikara oli löytänyt hallin vieressä olevan padon ruokailupaikakseen. Aika näyttää, tuleeko se viihtymään paikalla koko talven ajan. « Takaisin