Golf-blogi - Kesän 2014 birdiet laskettiin

15.12.2014

Puurtilan koulun oppilaat vanhempineen rakensivat talvella 2013/2014 satakunta pikkulinnunpönttöä, joilla keväällä korvattiin parikymmentä vuotta sitten Tatun aloittaman Kartanogolfin kenttäalueen pöntötysprojektin rapistuneita asumuksia.

Golfkenttä lähialueineen on erinomaisen sopiva asuinalue useille lintulajeille, niinpä ihmisen pieni avustus pesänrakentamisessa lisää alueen birdiejä sekä määrällisesti että lajikirjoa. Kentän läpi kulkevan kanavan sekä lampien rannassa on jo vuosia ollut myös joukko telkänpönttöjä, jotka ovat olleet ahkerassa käytössä. Ajan hammas on tehnyt tehtäväänsä näihinkin, joten niitäkin uusittiin syksyn aikana kymmenellä uudella uutulla. Pikkulinnun ja telkänpönttöjen lisäksi viritimme vielä alueelle neljä helmipöllölle sopivaa asumusta. Toivottavasti saamme jonkun pöllönkin alueelle asumaan ja vähentämään runsaslukuista myyräkantaamme.

Syksyn ohjelmassa oli pesintöjen inventointi. Kiersimme kenttäalueen pöntöt ja puhdistimme ne vanhoista pesäpehmusteista kuivamaan ja odottamaan ensi kevään vuokralaisia. Löysimme 89 pikkulinnunpönttöä ja ehkäpä vielä kymmenkunta oli sen verran jäänyt oksien katveeseen, että jäivät löytymättä. Ensi vuoden inventointia helpottaaksemme me myös numeroimme pöntöt ja merkkasimme karttapohjaan.

Linnut olivat löytäneet pöntöt yllättävän hyvin. Löydetyistä pikkulinnunpöntöistä peräti 61 kpl oli ollut asuttuna eli liki 70% pöntöistä. Pesärakenteiden perusteella 28 olisi ollut kirjosieppoja ja loput lähinnä tiaisia. Tiaisten tarkkoja lajeja emme tiedä, mutta eiköhän tali- ja sinitiaiset ole olleet suurin ryhmä. Kukaties joukossa oli joku kuusi- tai töyhtötiainenkin ja miksei joku leppälintukin. Yllä olevan perusteella voidaan päätellä, että liki 400 pikkulintua kasvatettiin maailmalle kenttäalueen itikoilla ja ötököillä.

Ensi vuonna jatkamme pönttöprojektia ja tarkoitus on tutkia tarkemmin pesivien lintujen lajeja sekä pesintöjen onnistumista. Ehkäpä vielä rengastammekin asukkeja, jolloin voimme ajan myötä saada selville, pysyvätkö birdiet meidän kentällä vai siirtyvätkö muiden iloksi.

Arto Linnas, jäsennumero 204« Takaisin