Vanha hallitus jatkaa Joroisten Kartano-Golf Oy:ssä

16.4.2015

Joroisten Kartano-Golf Oy:n yhtiökokous pidettiin 15.4. klubitalolla. Kolmisenkymmentä osakasta käsitteli asiat nopeasti ilman suurempia keskusteluja. Yhtiön talous on kunnossa. Kenttä on pystytty hoitamaan kiitettävästi. Keskustelun kohteeksi nousikin varsinaisen asialistan ulkopuolelta osakkeiden jälkimarkkinat, jotka toki ovat puheenaiheena koko maassa. Toimitusjohtaja Petteri Ruuskanen esitteli yhtiön tuloksen vuodelta 2014.

Vuosi 2013 oli yhtiön historian paras kautta aikain. Sen vuoksi, yhtiön hallitus lähti jo vuoden 2014 budjetoinnissa varovaiselle linjalle, koska ajateltiin ettei kehitys ehkä lennä samalle tasolle. Liikevaihto tipahtikin hieman. Vuoden 2013 liikevaihto oli 809 tuhatta ja 31.12.2014 päättyneenä tilivuonna 781 tuhatta. Tulos laski hiukan. Siihen oli syynä se, että kausi alkoi varhain, jolloin kausityöntekijöitä tarvittiin aikaisemmin kuin muina vuosina. Keskikesällä Suomi hikoili epänormaalin pitkän helteen keskellä ja se puolestaan pudotti sen jakson ajalta pelaajamääriä. Tuloslaskelmaan kirjattiin 16 tuhannen euron tappio, joka ei ole mikään katastrofi, sillä käyttökate pysyi kohtalaisen hyvällä tasolla ja poistot tehtiin täysimääräisinä. Myös lainat, jotka on klubitalon rakentamiseen otettu, on hoidettu aikataulussa.

Yhtiön vanha hallitus valittiin yksimielisesti uudelleen. Hallituksessa jatkavat Jorma Peiponen, Harri Kainulainen, Matti Lipsanen, Hillevi Loimusalo ja Kari Pitkälä.

Osakkeiden jälkimarkkinat

Kokous sujui, kuten sanottu, ilman suurempia keskusteluja. Puheenvuoroja irtosi sen sijaan aiheesta, joka on ollut esillä julkisuudessa varsin yleisesti ja joka puhuttaa golfareita ympäri maan. Osakkeen omistaminen, yhtiövastike ja osakkeen jälkimarkkinat, siinä aiheet. Jossakin vaiheessa pelaava osakkeenomistaja jättää pelaamisen. Kuinka päästä eroon tarpeettomaksi käyneestä osakkeesta, josta joutuu maksamaan yhtiövastiketta vaikka esimerkiksi perillisistä ei kukaan pelaa. Vilkas keskustelu toi esille ehdotuksia, mutta ei ratkaisuja. Golfyhtiöt pitävät kiinni yhtiövastikkeista, koska ne ovat ehdoton osa niiden tulonmuodostusta. Jälkimarkkinoitten puute on tuonut käyttöön erittäin vastenmielisiä keinoja, todettiin keskustelussa. Osakkeita on myyty, tai lahjoitettu käärimällä se rahasummaan, jollekin ulkomaalaiselle yhtiölle, jota ei sen jälkeen tavoiteta. Uusi omistaja jättää velvoitteensa hoitamatta.
JKG Oy:ssä ei ongelma ole erityisen paha ainakaan vielä. Yhtiö on taloudellisesti hyvässä jamassa. Se on pystynyt hoitamaan lainansa sovittujen ehtojen mukaisesti. Pahimmin ongelmat kouraisevat niitä yhtiöitä, joilla on miljoonaluokankin investointeja ja joissa osakkaat joutuvat maksamaan myös rahoitusvastiketta.

-Meillä on osakkeiden omistajavaihdoksia tehty tänä vuonna jo selvästi enemmän kuin parin viime vuoden aikana. Omistuksen vaihdos on myös hinnoittelukysymys. Osakkeen arvo on tällä hetkellä jotain 0 – 300 euron rajoissa, sanoi toimitusjohtaja Ruuskanen. Vaihdoksia on alkuvuonna tehty jotain kymmenkunta, kun vuosittainen vaihtuminen aikaisemmin on ollut luokkaa alle viisi. Aihe puhuttaa edelleen golfpiirejä ja ratkaisuja mietitään.
« Takaisin